Äppelbackens Bryggeri

ÄPPELBACKENS BRYGGERI

Äppelbackens bryggeri

Jag började brygga öl från färdiga burkextrakt från Coopers
och Muton. Första brygden gjorde jag sommaren 2000 på vårt sommarställe, en
arbetarbostad avstyckad från Årsta gård. Eftersom tomten innehöll många äppelträd gav vi den
namnet Äppelbacken.

När jag gick i pension 2007 gick jag en bryggkurs hos Charles
Cassino i Stockholm. Sedan dess har jag bryggt med helmalt. Normalt 10 brygder
per år. Fyra i Stockholm och sex på Äppelbacken. Sammanlagt har det blivit 142
brygder. Bryggutrustning har jag själv fixat ihop. Jag mäskar i jäskärl, lakar
i uppochnedvända pallar från IKEA med borrade hål i den inre pallen. Kokar i
kastrull eller kokkärl med värmespiraler i botten, köpt på Lidl.

Jag har bryggt de flesta typer av öl. Gillar alla sorter men
speciellt välhumlade IPO:r, veteöl, Imperial Stout, Barley Wine, Belgiska ales
och Trappistöl. Vi är fyra ölpolare som
har gjort ölresor till ölintressanta orter som Prag, Bamberg, Brüssel, Brügge,
Poperinge, Amsterdam, Edinburgh och Köpenhamn. Jag har varit med i Sköldinge
Ölkultur sedan starten.