Över hela världen - från Europa, Amerika, Asien har det bryggds öl. Öl som drick är troligen ca: 10.000 år f.kr. Säkraste beviset är en kruka från 6.000 f.kr, dagens Iran. Detta öl är inte likt dagens öl men gjord på spannmål. Som per definition är öl.
Öl räknades då som barbarernas dryck.
Hur började man då brygga öl? Troligen blev vid något tillfälle säden blöt och man upptäckte att det smakade “bra” och en viss berusning inträdde. Äldsta kända receptet finns på en lertavla 2.500 år f.kr. detta i form av en hyllningsdikt till gudinnan NINKASI. Detta öl vildjäste och smakade troligen inte bra, men man kryddade med traktens kryddor.
Det skulle dröja ända till 2.000 år f.kr. innan öl kom till Europa.
Mellan 600 och 1200 talet började det likna det öl vi har idag. Det finns dokumentation från år 822. Detta från klostret Corbie i Frankrike där humle är involverat.
Det var Slaverna som troligtvis tog med sig humlen till Europa/Böhmen numera västra Tjeckien.
Det första kända receptet i Europa härleds till klostret Rupertsberg år 1079, nertecknat av abbedissan Hildegard.
Det första kommersiella bryggeriet anses vara Weihenstephan från år 1040. Bryggeriet existerar än idag.
I äldre tider var det alltid husmor som var den som bryggde öl. Det bryggdes troligtvis på en blandning av råg och korn. Vete var till för brödbak.
Öl smaksattes då med pors och även skvattram även ljung användes. Så småningom kom humle att användas då som ett sätt att får en konserverande effekt. På 1400 ålades svenska bönder av kungen att odla humle.