HABÖL

HABÖL

HABÖL.

Hej. Göran heter jag och har länge bott och
jobbat i Flen. Sedan 12år är familjen bosatta i Habo ett litet samhälle utanför
Jönköping. Därav namnet HABÖL.

Har sedan oktober 2014 brygger jag öl på
helmat. Har en arbetskamrat som brygger med kompisar i Bankeryd. Han fick bli
min mentor innan jag bryggde min första öl. Blev inte så bra då jag köpte ett
kit med helmat och jag utan kross. Slutade med att denna batch vaskades men jag
lärde mig massor. Samlade på mig mer info och köpte till nästa sats krossad malt
och bryggde sedan efter olika recept. Sedan fortsattes det att mäskas i en
kylväska, kokas i biltemakastrull på en gasoldriven brännare mäskades i hink i
hink. Då bryggdes det mest IPA och APA som kolsyresattes på flaskan. Sedan dess
så har det utvecklats en del som de flesta hobbies. Har nu mera ett bryggverk
(bulldog) sedan december 2016. Gör jobbet lite lättare, mindre kladd och mindre
delar att diska. Har även bytt ut kyl och frys i köket så att jag nu har
möjlighet att jäsa svalt. Förutsättning för att göra goda lageröl. Har även
möjlighet att tappa upp på fatanläggning där ölen kan kolsyra med sodastreamer
tub. Kan sedan välja att servera från fat eller föra över till flaska. Använder
både detta sätt samt flaskjäsning nu för tiden. Brygger lite mindre satser på
10 eller 20 liter beroende på typ. Favoritöl för tillfället är en god humlig
och grumlig NEIPA typ Radio The Mothership. Brygger själv olika favoriter. Allt
från pilsner via APA till belgisk blond och russian imperial Stout med allt där
emellan. Har sedan några år varit med i denna trevliga förening lite på
distans. Gillar tävlingarna som anordnas två gånger om året. Vart övertalad att
vara med av gamla arbetskamrater numera fritidsbryggare på Skäggiga Hundens
Bryggeri. Janne Andersson. Visade sig att denna hobby var hur rolig och lärande
som helst. Skål.

Algot